fbpx

המדריך לסוגי מד וואטים (הספק)

מה זה מד וואטים ומה ההבדלים בין היצרים השונים

מה זה מד וואטים (הספק)

הספק הוא תוצר של משוואה פיזיקלית המודדת כמות עבודה. עבודה נמדדת על פני זמן ולכן הספק הוא סכום של כמות העבודה ביחידת זמן מסויימת. ככל שנעשה יותר עבודה ביחידת זמן (נניח בדקה או בשעה) כך ההספק שייצרנו הוא גדול יותר. באופניים, ככל שההספק גבוה יותר לכל יחידת זמן, על אותו רוכב, אותו ציוד ואותה תנוחה, הרוכב יירכב במהירות גבוהה יותר. מד וואטים מודד את כמות ההספק אותה מפעיל הרוכב על האופניים.

ישנם סוגים רבים של מדי וואטים אך בסופו של דבר כולם עובדים בצורה דומה מאוד. מד וואטים מודד את כמות הכח אותה מפעיל הרוכב ואת מהירות הפידול של הרוכב וכך מתקבל ההספק. אם כך, הספק הוא תוצר של זמן (מהירות פידול הנמדד בסיבובים לדקה – סל"ד \ קאדנס) והכח הנמדד (Force). החלק של מדידת הסל"ד הוא פשוט וקיימות דרכים רבות למדוד אותו על ידי מגנט למשל. מדידת הכח היא החלק המורכב יותר ולכן מדי הספק הם מכשירים יקרים יחסית למדי סל"ד או דופק.

את הכח רוב מדי ההספק מודדים על ידי מד פיתול הנמצא בתוך מד ההספק ומודד את הכח על ידי עוצמת הפיתול. היו בעבר וישנם עדיין היום מדים שונים המנסים להעריך את ההספק אך לא באמת מודדים אותו על ידי מד פיתול. רק מדי הספק המשתמשים במדידת הכח האמיתי הם באמת מודדים הספק ולא מעריכים אותו.

מדי וואטים שונים לפי המיקום שלהם על האופניים

מד וואטים עם מד פיתול בקראנק (Spider)

באמצע שנות ה-90, חברת SRM הגרמנית היתה הראשונה לייצר מד וואטים נייד המתחבר לאופניים עצמן. עד לאותו הזמן מדידת הספק היתה רק על אופנים נייחים במעבדה לצורכי בדיקות של ספורטאים. החברה יצרה מד הספק שיושב על גבי הקראנק (היחידה אותה מסובב הרוכב ומפעיל עליה כח) ומדד בעזרתו את ההספק המיוצר על ידי הרוכב. למדידה בנקודה זו יש יתרונות רבים והמרכזי בהם הוא האמינות והדיוק של המדידה, אשר אמינה יותר מכל מיקום אחר הקיים כיום (2020). חברות נוספות מייצרות מדי הספק בקראנק וביניהם Power2Max הגרמנית, חברת Quarq ועוד.

יתרונות – אמינות גבוהה מאוד, אמיד יחסית בפני מכות \ נפילות, יבואן ותיק בישראל של Power2Max.
חסרונות – קשה להעברה בין אופניים, לא מודד רגל רגל אלא את סך ההספק, לא כל קראנק מתאים לכל אופניים, מחיר גבוה, התקנה מורכבת.

מד וואטים עם מד פיתול בגלגל

החברה השנייה שנכנסה לתחום מדידת ההספק אחרי SRM היא חברת CycleOps אשר יצרה מד וואטים בציר של הגלגל האחורי. המדידה בגלגל האחורי היתה בהחלט מאוד מדוייקת ודי נוחה מאחר והיה קל להחליף את הגלגל בין זוגות אופניים למשל, מה שקשה הרבה יותר בקראנק. בשנים האחרונות מד הספק בגלגל הפך פחות פופולרי בגלל החסרונות שלו ובגלל שפשוט הטכנלוגיה התקדמה ויש פתרונות אלגנטיים ושימושיים יותר.

יתרונות – אמינות גבוהה מאוד, אמיד יחסית בפני מכות \ נפילות, קל להחליף בין אופניים
חסרונות – לא ניתן להעביר בקלות בין גלגל לגלגל (כך אם יש לך למשל גלגל תחרות וגלגל אימון לא ניתן להעביר ביניהם), לא מודד רגל רגל אלא את סך ההספק.

מד וואטים עם מד פיתול בזרוע

זרוע הקראנק הוא החלק מקשר בין הציר המרכזי באופניים אל הפדל אליו מחובר הרוכב. בשנת 2011 יצאה חברת Stages עם מד וואטים בזרוע שמאל של הקראנק. יחידת המדידה יושבת בתוך הזרוע השמאלית שאותה מחליפים מהזרוע הקיימת באופניים. חוץ מחברת סטייג'ס יש היום כבר חברות רבות המודדות הספק בזרוע וביניהן חברת 4iiii, Pioneer ועוד.

יתרונות – קל להחליף בין אופניים, מחיר, תאימות לקראנקים הפופולריים ביותר של חברת שימנו, התקנה פשוטה
חסרונות – אמינות בינונית, מדידה רק בצד אחד (למעט דגמים בהם יש שתי זרועות)

מד וואטים עם מד פיתול בפדל

במשך הרבה מאוד שנים ניסו לייצר חברות שונות מד הספק בפדל. מדידת הספק דרך הפדל היא מתבקשת מאחר וזו הנקודה הקרובה ביותר לייצור הכוח (רגלי הרוכב) ובה הרוכב מתחבר לאופניים וכך בתיאוריה ניתן לקבל את המדידה המדוייקת ביותר לפני שהכוח יעבור מרחק רב וידעך בחלקי הינע אחרים בדרך. מסתבר שמדידת הספק בפדל היא משימה לא פשוטה ורק לפני כמה שנים הצליחה חברת Garmin (שרכשה חברת פיתוח אחרת) לצאת עם הדגם הראשון למדידת הספק בפדל. הדגם הראשון של גרמין לא היה מוצלח במיוחד ומאז עברו מספר דגמים שהלכו והשתפרו. עם השנים הצטרפו חברות נוספות כמו CycleOps ו- Favero Assioma.
יתרונות – קל להחליף בין אופניים, תאימות לכל הקראנקים ולכל האופניים, התקנה פשוטה
חסרונות – אמינות בינונית (ברוב החברות), מדידה רק בצד אחד (למעט דגמים בהם יש שני פדלים), שימוש רק בפדל ספציפי אחד, מיקום רגיש לנפילות.

סיכום

מד וואטים מגיע בצורות שונות ולכל יצרן יש יתרונות וחסרונות ולכל רוכב יש צרכים שונים. חשוב לומר שישנן עוד חברות רבות עם פתרונות רבים ושונים שלא ציינתי כאן מאחר ואלה הם הפתרונות הפופולריים והטובים ביותר כיום.

2 מחשבות על “המדריך לסוגי מד וואטים (הספק)”

  1. האם ניתן לחבר מד וואטים לאופני ספינינג ביתיים ובכך לחבר את האופניים לאפליקציות כמו zwing ? תודה

    1. תום מרמרלי

      הי,
      האפשרויות שאני חושב עליה ןהם:
      מד הספק בפדאל – של גארמין למשל
      מד הספק בזרוע – תלוי זרוע, של stages\4iii וכו'

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top
קבע שיחת ייעוץ עם מאמן בחינם!
× זמינים בצ׳אט
דילוג לתוכן